E. Valka som poznal dvadsať rokov, naše vzťahy boli veľmi korektné

09.11.2010 Prešov

Prešov 9. novembra (TASR) – Každú vraždu treba odsúdiť, lebo takýmto spôsobom nie je možné riešiť súkromné spory, ani nejaké právnické kauzy.
Uviedol dnes primátor Prešova a spolumajiteľ jednej z bratislavských právnických spoločností Pavel Hagyari po tom, ako sa dozvedel o smrti renomovaného právnika Ernesta Valka.
Hagyari tvrdí, že s Valkom síce neboli blízki priatelia, ale ich vzťahy boli vždy veľmi korektné.
\"Doktora Valka som poznal viac ako dvadsať rokov. Stretávali sme sa relatívne často, či už na spoločných kauzách, či už na opačných stranách sporov. Vždy argumentoval korektne a podľa mojich vedomostí stál na strane práva, slušnosti a spravodlivosti, \" povedal Hagyari.
Podľa Hagyariho o motíve tohto činu zatiaľ možno len špekulovať, nakoľko nie je známe, či bol v pozadí nejaký súkromný spor, náhoda alebo to súviselo s pôsobením Valka ako právnika vo viacerých kauzách.
\"Ak by predsa len táto vražda súvisela s jeho právnickou činnosťou, treba povedať, že právnik len pomáha svojmu klientovi sám nevykonáva akt spravodlivosti, to je len v kompetencii súdu. Smrť právneho zástupcu spravodlivosť nemôže zastaviť, lebo právnikov je relatívne dosť a stále ich môže niekto nahradiť, \" konštatoval Hagyari.
Podľa informácii, ktorú TASR poskytol hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel, známy advokát Ernest Valko bol usmrtený 8. novembra v nočných hodinách strelnou zbraňou a našli ho v jeho dome v Limbachu.
Valko bol v roku 1992 predsedom Ústavného súdu ČSFR, predtým bol podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Ako advokát pôsobil od roku 1993. V minulosti zastupoval Slovenský plynárenský priemysel v súdnom spore o tzv. Duckého zmenky. Figuroval aj v súdnej kauze Tipos.
 

Vyberte región

mark